
Křehké a voňavé kuře
5/5

Šon Chung
Vietnamská specialita, která se obvykle pojídá po soustech zabalených v bylinkách a salátových listech.
PŘÍPRAVA
45 minut
VAŘENÍ
30 minut
ČAS CELKEM
1 hodina 15 minut
kategorie
bezmasé
kuchyně
vietnamská
porce
3 porce
kalorie
138 kcal/100g
INGREDIENCE k podávání
- ledový salát
- klasnatka brvitá (vietnamská máta)
- koriandr
- klínky limety
INGREDIENCE
- 130 g rýžové mouky
- 1 lžíce Kukuřičného škrobu
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 200ml kokosového mléka
- 2 malé jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- olej z hroznových jadérek na opékání
- cca 24 předvařených středně velkých krevet, vyloupaných
- 30 g výhonků mungo
INGREDIENCE NA NAKLÁDANOU MRKEV
- 75 ml rýžového octa
- 50 ml rybí omáčky
- 25 g krupicového cukru
- 1/2 malé čerstvé červené chilli papričky, nakrájená nadrobno
- 1/2 stroužku česneku, nakrájená nadrobno
- 1 mrkev, nakrájená na nudličky julienne
INGREDIENCE NA OMÁČKU
- 2 lžičky oleje z hroznových jadérek
- 2 červené šalotky, nakrájené nadrobno
- 1 dlouhá červená chilli paprička, nakrájená nadrobno
- 1/2 malé červené chilli papričky, nakrájená nadrobno
- 1/2 stroužku česneku, nakrájená nadrobno
- 10g krupicového cukru
- 1/2 lžíce rybí omáčky
- 3/4 lžíce limetové šťávy
- 3/4 lžíce rýžového octa
INSTRUKCE
1.
Na nakládanou mrkev za-hřívejtev rendlíku na středním až silném ohni 25ml vody a všechny přísady kromě mrkve. Míchejte, až se cukr rozpustí. Přiveďte k varu a vsypte mrkev. Vyklopte do uzavíratelné nádoby, nechte vychlad¬nout, zavřete a uložte do chladničky. Vydrží 2-3 týdny.
2.
Smíchejte rýžovou mouku, kukuřičný škrob, kurkumu a sůl v misce a uprostřed udělejte důlek. Kokosové mléko smíchej¬te se 150-175 ml studené vody a směs vešlehejte do moučné směsi, aby vzniklo hladké těstíčko. Zřeďte trochou vody, je-li třeba. Vmíchejte jarní cibulky a nech¬te hodinu odpočívat v chladničce.
3.
Na omáčku rozehřejte olej v rendlíku na středním ohni, přidejte šalotku, chilli papričky a česnek a opékejte dozlatova (6-8 minut), občas zamíchejte. Přidejte cukr a rybí omáčku, míchejte, aby zkara- melizovaly. Odstavte a vmíchejte limetovou šťávu, ocet a 1/2 lžíce vody, nechte vychladnout. Omáčka vydrží v chladničce 2-3 týdny.
4.
Vnepřilnavé pánvi o průměru 20 cm rozehřejte lžičku oleje na středním až silném ohni, až začne kouřit. Vlijte část těsta, rozlijte ho po dně a trochu i po stě¬nách. Opékejte dozlatova a dokřupava 3-4 minuty. Posypte částí mrkve a kre¬vet, hrstí výhonků a salátu, přeložtev polovině a přesuňte na talíř. Zopakujte se zbývajícími surovinami. Posypte bylinkami, dalšími výhonky a podávejte s omáčkou a klínky limety.
Tahle vietnamská specialita se obvykle pojídá po soustech zabalených v bylinkách a salátových listech. Vy se do ní ale radši pusťte příborem. Jednou ochutnáte, a budete je chtít zas a zas!
produkty pro recept
Vyzkoušeli jste recept?
Označte nás ve Vašem
Instagram příspěvku nebo story!
@sonjhcz nebo @sonoviny.tv