Domácí kimči

5/5
Šon Chung

Pro Evropady svou vůní nezvyklé Kimchi, které zcela jistě nadchne každého zájemce o Asijskou kuchyni.

PŘÍPRAVA

4 až 6 dní

VAŘENÍ

20 minut

ČAS CELKEM

40 minut

kategorie

přílohy

kuchyně

ČÍNSKÁ

porce

4 porce

kalorie

40 kcal/100g

INGREDIENCE

INSTRUKCE

1.

Do džbánu nalijte 2 litry studené vody a rozpusťte v ní 30g soli. Zelí nasypte do velké skleněné, porcelánovéči kameninové nádoby a zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).

2.

Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí. Přeneste do sterilizovaných sklenic (ideální objem je mezi 750 ml a 3 litry) a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20°C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4-6 dnů.

3.

Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.

VIDEO NÁVOD

NĚCO NAVÍC

Kimči v kostce: Kimči se vyrábí fermentací (kvašením) z pekingského zelí, bílé ředkve a další zeleniny (hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období - s tím souvisÍ jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek či výrobky z mořských plodů. Má převážně palčivou chuť s náznakem kyselosti. Vůně kimči bývá pro Evropana přinejmenším zvláštní. Na zdraví! Kimči je bohaté na vitamin A, B a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Pojídání velkého množství kimči by se však podle korejských výzkumů paradoxně měli vyvarovat lidé s genetickými předpoklady k rakovině trávicího traktu. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.

produkty pro recept

Zobrazení 9 24 36

Vyzkoušeli jste recept?

Označte nás ve Vašem
Instagram příspěvku nebo story!
@sonjhcz nebo @sonoviny.tv