
Domácí kimči
5/5

Šon Chung
Pro Evropady svou vůní nezvyklé Kimchi, které zcela jistě nadchne každého zájemce o Asijskou kuchyni.
PŘÍPRAVA
4 až 6 dní
VAŘENÍ
20 minut
ČAS CELKEM
40 minut
kategorie
přílohy
kuchyně
ČÍNSKÁ
porce
4 porce
kalorie
40 kcal/100g
INGREDIENCE
- 1,2kg pekingského zelí, nakrájeného na čtverce přibližně 5x5cm
- 370g jarních cibulek, nakrájených na 5cm kousky
- 45g čerstvého zázvoru (9cm oddenek), nastrouhaného najemno
- 10 stroužků česneku, utřených či drcených
- 30g jemného korejského chilli koření (kočukaru/kochukaru) nebo jiného sušeného chilli koření
- 1-2 lžičky krupicového cukru
INSTRUKCE
1.
Do džbánu nalijte 2 litry studené vody a rozpusťte v ní 30g soli. Zelí nasypte do velké skleněné, porcelánovéči kameninové nádoby a zalijte osolenou vodou tak, aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby zelí začalo kvasit (trvá to asi 12 hodin, v tekutině se objeví bubliny a zelí mírně zkysne).
2.
Zelí sceďte a nálev uschovejte. V míse smíchejte zelí s jarní cibulkou, zázvorem, česnekem, chilli kořením, cukrem a zbývající solí. Přeneste do sterilizovaných sklenic (ideální objem je mezi 750 ml a 3 litry) a zalijte odloženým lákem, aby zelí bylo ponořené. Část zbývajícího nálevu nalijte do plastového sáčku, dobře uzavřete a položte na zelí, aby zůstávalo potopené v láku. Postavte do místnosti, kde teplota nepřesahuje 20°C, aby zfermentovalo (zkvasilo) podle vašich představ. Nejspíš to potrvá 4-6 dnů.
3.
Odstraňte sáček, uzavřete sklenici a uložte do chladničky. Vydrží i 3 měsíce.
VIDEO NÁVOD
NĚCO NAVÍC
Kimči v kostce: Kimči se vyrábí fermentací (kvašením) z pekingského zelí, bílé ředkve a další zeleniny (hlavní typy kimči se rozlišují podle ročních období - s tím souvisÍ jak použité druhy zeleniny, tak ochucení a slanost; liší se i v jednotlivých oblastech Koreje) a za použití výrazných dochucovacích přísad, jako je chilli, zázvor, česnek či výrobky z mořských plodů. Má převážně palčivou chuť s náznakem kyselosti. Vůně kimči bývá pro Evropana přinejmenším zvláštní. Na zdraví! Kimči je bohaté na vitamin A, B a B2, vápník, železo a laktobacily. Americký časopis Health jej v roce 2006 zařadil mezi pětici nejzdravějších jídel na světě, a sice proto, že je bohaté na vitaminy, napomáhá trávení a snad i zastavuje rakovinné bujení. Pojídání velkého množství kimči by se však podle korejských výzkumů paradoxně měli vyvarovat lidé s genetickými předpoklady k rakovině trávicího traktu. Kimči jsou připisovány účinky povzbuzující imunitu, například proti ptačí chřipce.
produkty pro recept
Vyzkoušeli jste recept?
Označte nás ve Vašem
Instagram příspěvku nebo story!
@sonjhcz nebo @sonoviny.tv